Україна відмовилася від запропонованої Росією 100-доларової знижки на газ

Україна відмовилася від запропонованої Росією 100-доларової знижки на газ

«Ми ці російські пастки знаємо. Знижка встановлюється рішенням уряду РФ і знімається рішенням уряду РФ. Тому наша пропозиція – зміни до контракту», — наголосив прем’єр.

Джерело: Відомості

Росія зробила пропозицію Україні щодо зменшення ціни на газ на 100 доларів так званою знижкою, але український уряд на це не погоджується. Про це сьогодні на засіданні уряду сказав прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, передає УНН.

«Росіяни зробили нам пропозицію щодо зменшення ціни на газ на 100 доларів так званою знижкою. Я зразу хочу офіційно заявити, що ми ці російські пастки знаємо. Знижка встановлюється рішенням уряду РФ і знімається рішенням уряду РФ. Тому наша пропозиція була, є і залишається однією і тією ж – зміни до контракту», — наголосив прем’єр.

Якщо газ, підкреслив прем’єр, це політична зброя, то тоді «зрозуміло, що політична зброя у руках російського уряду».

«А якщо газ, як в усьому світі, — це товар, то ми значить торгуємо на підставі контракту, а не на підставі того, чи подобається Росії український уряд, чи ні. У нас, м’яко кажучи, набагато більше питань до російського уряду, ніж навпаки», — сказав Яценюк.

Як повідомлялося раніше, до 10 червня мали врегулювати проблему з оплатою за поставки російського газу до України. В іншому випадку поставки палива можуть бути переведені російською стороною на передоплату.

Раніше єврокомісар з енергетики Гюнтер Оттінгер після чергового раунду газових переговорів зазначив, що ціна газу для України буде в інтервалі 350-380 дол. за тисячу кубометрів.

Також Яценюк повідомив, що Росія вже втретє перенесла термін можливого відключення газу для України.

«Щойно Росія оголосила про те, що вони втретє перенесли термін попередньої оплати за російський природний газ і фактично перенесли відключення», — сказав Яценюк.

Водночас він не уточнив, до якої дати РФ перенесла можливе відключення газу для України. 

Loading...