Українську економіку таки очікує падіння, після якого почнеться поступовий підйом

Українську економіку таки очікує падіння, після якого почнеться поступовий підйом

«Погіршення показників в найближчій перспективі пов’язано з ослабленням економік Казахстану та України, а також з уповільненням темпів зростання в Росії», — йдеться в доповіді.

Джерело: Відомості

Економіку країн СНД чекають непрості часи. Про це йдеться в новій доповіді Світового Банку (СБ), передає Цензор.НЕТ.

«Серед країн СНД, що розвиваються спостерігається уповільнення темпів економічного зростання», — йдеться в дослідженні. У числі основних чинників, що призвели до такого становища, його автори називають «уповільнення розвитку в державах, що є основними торговельними партнерами (мова в даному випадку йде, насамперед, про Росію та Китай), геополітичні тертя, зниження цін на метали і мінерали».

За даними фахівців СБ, «щомісячні виробничі показники Казахстану, України і Росії пішли різко вниз на початку 2014 року». Крім того, вважають вони, «уповільнення активності в Росії та Китаї призвело до стримування зростання в Казахстані, для якого ці держави є основними торговельними партнерами». Поряд з цим відзначається, що з різних причин зниження показників відбуватиметься практично у всіх країнах регіону.

«Погіршення показників в найближчій перспективі пов'язано з ослабленням економік Казахстану та України, а також з уповільненням темпів зростання в Росії», — йдеться в доповіді.

Експерти прогнозують Україні в 2014 році різкий спад в економіці, який потім зміниться поступовим підйомом.

Згідно з наведеними в документі даними, в 2013 році українська економіка показала «нульове зростання», а в нинішньому може піти в «мінус 5%». До числа «ключових аспектів, які погіршили прогноз у порівнянні з січнем нинішнього року», автори доповіді відносять «втрату доступу на найбільший експортний ринок — російський, різке підвищення цін на імпортований газ і зниження цін на сталь і пшеницю — два головних експортних товари країни».

Як наголошується, «знецінення національної валюти, шоки, пов'язані з поставками газу з Росії, а також ліквідація паливних субсидій посилять інфляцію, підірвуть доходи громадян і нададуть тиск на споживчий попит». Крім того, «слабкий банківський сектор стримує розвиток кредитів та інвестицій навіть за умови, що кризи в цій сфері вдалося уникнути».

Разом з тим експерти СБ пророкують Україні досить значне економічне зростання в середньостроковій перспективі, який, втім, не зможе повністю покрити провал нинішнього року. Вони, зокрема, очікують, що в 2015 році ВВП країни зросте на 2,5%, а в 2016-му — ще на 4%. 

Loading...