Напружені стосунки між Україною й Росією викликали занепад економіки в обох країнах

«Враховуючи наявність дуже високого рівня невизначеності щодо подальшого розвитку подій, зазначені прогнози можуть бути переглянуті в гіршу сторону».

Джерело: Відомості

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) очікує скорочення української економіки в 2014 році на 7% замість зростання на 1,5%, прогнозованого в жовтні 2013 року. Про це повідомляється в прес-релізі банку, оприлюдненому в середу, інформує Цензор.НЕТ.

Крім цього, найбільш вірогідний сценарій ЄБРР передбачає, що економіка України в 2015 році покаже нульову динаміку.

«Криза у відносинах між Росією і Україною чинить серйозний вплив на економіки обох країн, здатний уповільнити відновлення економік в цілому регіоні (в сусідніх країнах і деяких країнах південно-східної Європи), або навіть зупинити його», — повідомляється в прес-релізі.

«Враховуючи наявність дуже високого рівня невизначеності щодо подальшого розвитку подій, зазначені прогнози можуть бути переглянуті в гіршу сторону».

В цілому експерти ЄБРР очікують, що економіка України зазнає серйозних, хоча і поступових, змін зі значними короткостроковими витратами.

«Згідно з базовим сценарієм економістів ЄБРР, зовнішній і фіскальний дефіцити України поступово скорочуватимуться, чому сприяє програма співпраці з МВФ, підтримана також іншими міжнародними фінансовими організаціями, включаючи ЄБРР. Необхідні структурні реформи в країні буде здійснюватися згідно з графіком, системна банківська криза буде попереджена, хоча і при значних витратах на рекапіталізацію українських банків. Основний негативний вплив на економіку буде надавати нестабільна ситуація на сході країни, навіть якщо надалі вона не буде погіршуватися», — повідомляється в документі.

Loading...