Україна готується до суду з російським «Газпромом»

Україна готується до суду з російським «Газпромом»

Яценюк зазначив, що сьогодні російському монополісту було відправлено передарбітражну ноту.

Джерело: Відомості

Уряд України і компанія «Нафтогаз» подають в суд на російську газову компанію «Газпром». Про це в понеділок, 28 квітня, на прес-конференції повідомив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

«Уряд України і безпосередньо НАК «Нафтогаз України» прийняли рішення щодо початку процедури подачі в суд на російську компанію «Газпром», – заявив пан Яценюк.

Він зазначив, що «сьогодні російському монополісту було відправлено передарбітражну ноту. Протягом 30 днів, згідно з умовами контракту, російський монополіст зобов'язаний дати чітку відповідь на кілька питань:

1. Питання ціни. Ми наполягаємо на тому, що ціна, яка була встановлена для України з січня поточного року, є ринковою. І ми наполягаємо на цій ціні.

2. По ряду положень газового контракту. Україна вимагає невідкладно їх переглянути.

3. Ми пропонуємо російському «Газпрому» зустрітися на нейтральній території, не в Москві, а в Лондоні для обговорення передарбітражних претензій української сторони.

4. Якщо протягом 30 днів відповідні домовленості не будуть досягнуті, це означає, що від передарбітражної підготовки ми переходимо в судовий спір з російським газовим монополістом «Газпромом».

Він підкреслив, що при цьому, Україна сподівається на вирішення цього питання без судового розгляду.

У той же час, він зазначив, що Україна має намір відстоювати свої позиції «усіма законними методами, а основний законний метод – суд в Стокгольмі».

Loading...