Глава Нацбанку розповів, коли гривня знову стане стабільною

Глава Нацбанку розповів, коли гривня знову стане стабільною

Він висловив переконання, що гривня отримає фундамент набагато кращий, ніж ми маємо сьогодні. «Це буде буквально незабаром», — сказав голова Нацбанку.

Джерело: Відомості

Межа падіння гривні залежатиме передусім від двох факторів — попиту населення та умов, у яких перебуває країна. Крім того, курс національної валюти є відображенням нинішнього стану української економіки. Про це заявив голова НБУ Степан Кубів у Вашингтоні, повідомляє УНН.

«Межа падіння гривні відповідатиме все-таки попиту та умовам, у яких ми працюємо», — зазначив голова НБУ. При цьому він не став називати конкретних цифр, а пояснив ситуацію на прикладі останніх подій.

«Тиждень тому гривня почала стабілізуватися в певному коридорі. Люди в Західній і Центральній Україні, включаючи Дніпропетровськ, Київ, Черкаси, почали класти гривню й іноземну валюту на депозити в банки», — розповів Кубів. Потім, за його словами, коли в Луганську й Донецьку «ситуація наблизилася до воєнного стану», спрацювали зовнішні фактори, які суттєво вплинули на настрої населення та курс національної валюти.

Водночас він зауважив, що, крім факторів ситуації в країні та попиту населення, курс гривні залежить значною мірою від стану національної економіки.

«Те, що відбувається в Україні сьогодні з курсом гривні, — це те, що реально відповідає рівню економіки нашої держави. Вона є розбалансованою, нереформованою, до того ж корупційні дії тіньових схем впливають на всі процеси впродовж останніх років», — сказав голова НБУ, додавши, що йдеться не про 2-3 місяці чи кілька років, а про період часу 23-річної незалежності, «коли не проводилися структурні реформи, галузеві реформи, абсолютно не відчувалися ринкові механізми».

Кубів також назвав передумови стабілізації курсу національної валюти України: «Гривня стабілізується, коли ми отримаємо перший транш (від МВФ), коли чітко запрацюють механізми, реформовані рішеннями законодавчих органів влади, а НБУ виконуватиме свої функції».

Він висловив переконання, що гривня отримає фундамент набагато кращий, ніж ми маємо сьогодні. «Це буде буквально незабаром», — сказав голова Нацбанку. 

Loading...