Російський ринок зазнав збитків у $179 мільярдів внаслідок захоплення Криму

Новина 1 березня про те, що Путін ввів російські війська на територію України, була несподіваною, тому призвела до панічних розпродажів 3 березня.

Джерело: Відомості

Захоплення Криму обійшовся російському ринку в 179 млрд доларів. Ця цифра складається з відтоку капіталу в 33,5 млрд доларів, падіння капіталізації компаній на 82,7 млрд доларів в Росії і на 62,8 млрд доларів — в Лондоні. 

Шалений відтік грошей з Росії за березень оцінив Центр розвитку НДУ «Вища школа економіки» (25,4 млрд дол., витрачених у березні Банком Росії на підтримку курсу рубля, плюс позитивне сальдо рахунку поточних операцій в 8,1 млрд дол.). Більший відтік капіталу спостерігався тільки в жовтні та грудні 2008 року — 54 млрд дол. і 45 млрд дол. відповідно, передає ТСН.

Крім того, ще 82,7 млрд доларів втратив російський фондовий ринок — на стільки за перші два тижні березня впала вартість компаній, папери яких входять в індекс ММВБ, повідомили експерти КК «Альфа-Капітал».

Тим часом індекс RDX, в який входять розписки російських компаній, що торгуються на Лондонській біржі, обвалився майже на 13%. У переведенні на гроші — це 62,8 млрд доларів.

«Падіння капіталізації ринку — це реакція ринку на українські події. Проте говорити, що відтік капіталу спровокований виключно приєднанням Криму, не можна», — заявив економіст «Ренесанс Капіталу» в Росії та СНД Олег Кузьмін.

За його даними, відтік капіталу за перший квартал становив більше 60 млрд доларів, з яких близько 30 млрд — в березні.

«Вважаю, що без кримських подій відтік був би на рівні 40 млрд дол. за перший квартал», — заявив Кузьмін.

«Можливі такі втрати знову? Критичні падіння можливі, якщо будуть відбуватися події, несподівані для ринку. Наприклад, новина 1 березня про те, що президент попросив сенаторів дозволити ввести російські війська на територію України, була несподіваною, тому призвела до панічних розпродажів 3 березня», — заявив Кузьмін.

Того дня індекс ММВБ впав на 10,8%, або 62,4 млрд доларів капіталізації, а ЦБ витратив 11 млрд доларів на підтримку курсу рубля.  

Loading...