Верховна Рада України продовжила мораторій на продаж землі до січня 2018 року

Верховна Рада України продовжила мораторій на продаж землі до січня 2018 року

Мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення діє в Україні вже 15 років.

Джерело: Відомості

За документ у четвер, 6 жовтня, проголосували 297 депутатів.

Нагадаємо, 4 жовтня, біля центрального входу до будівлі Верховної Ради проходила акція аграріїв проти рейдерства та скасування мораторію на продаж землі. Протестувальники вимагали повернути систему оподаткування аграрного сектору, яка діяла до 1 січня 2015 року, а також продовжити дію мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, доки не буде розроблено весь комплекс законодавчих актів, необхідних для завершення земельної реформи.

Учасники акції наголошували, що нинішня акція є попереджувальним Всеукраїнським страйком аграріїв.

3 жовтня під час присвяченого оприлюдненню матеріалів другого перегляду програми розширеного фінансування EFF для України конференц-колу голова місії Міжнародного валютного фонду (МВФ) в Україні Рон ван Руден (Ron van Rooden), кажучи про земельну реформу, зазначив, що наявний мораторій унеможливлює повноцінний розвиток сільськогосподарського сектора і використання землі як застави для отримання кредитів.

"Тому для України важливо рухатися вперед із земельною реформою і внести в парламент нове законодавство, яке уможливить продаж землі", - сказав представник МВФ.

Довідка

Мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення діє в Україні вже 15 років. Термін його дії закінчується 1 січня 2017 року. Власниками землі сьогодні є лише фізичні особи, які зараз фактично позбавлені права розпоряджатися нею. У зв`язку з цим всі аграрні підприємства України обробляють тільки орендовану землю.

Loading...