Із 1 липня пенсії в межах 10740 грн не оподатковуються

Із 1 липня пенсії в межах 10740 грн не оподатковуються

Із 1 липня 2016 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування пенсій» від 02.06.2016 р. № 1411-VIII.

Джерело: Відомості

Згаданий закон уносить зміни до ПКУ та встановлює правила оподаткування пенсій, а саме:

суми пенсій (включаючи суму їх індексації) або щомісячного довічного грошового утримання, одержуваних платником податку з ПФУ чи бюджету,у межах 10740 грн на місяць (10 розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність) не обкладаються ПДФО та військовим збором;
суми пенсій, що перевищують указаний показник, окладаються ПДФО за ставкою 18% і військовим збором — за ставкою 1,5% у сумі такого перевищення;
суми пенсій з іноземних джерел, якщо згідно з міжнародними договорами такі пенсії підлягають оподаткуванню чи не оподатковуються в країні їх виплати, обкладаються ПДФО за ставкою 18% і військовим збором — за ставкою 1,5% (у повній сумі).

До того ж слід зазначити: законопроектом до другого читання була передбачена підвищена ставка ПДФО для пенсій — 80% суми, яка перевищує 10740 грн. Однак, очевидно, вплив осіб, які мають таку «мізерну» пенсію, на законотворця не дозволив утілити заплановане нововведення, тож зійшлися на ставці ПДФО 18%.

Loading...