Експерти не очікують від ОПЕК зміни обсягів видобутку нафти

Експерти не очікують від ОПЕК зміни обсягів видобутку нафти

На завтрашньому засіданні ОПЕК не очікується рішення за обсягами нафтовидобутку

Джерело: Відомості

На завтрашньому засіданні країн — членів ОПЕК не очікується прийняття рішення про зміну обсягів нафтовидобутку. Таку думку в бесіді з агентством Anadolu висловив експерт базованого в Лондоні аналітичного центру Capital Economics Томас Паг.

Фахівець нагадав, що на проведеному в грудні минулого року останньому засіданні картелю, ОПЕК підняв офіційну квоту нафтовидобутку.

«Саудівська Аравія і Іран не зацікавлені в зміні обсягів нафтовидобутку. Це перешкоджає укладенню угоди всередині ОПЕК. Навіть в разі якщо буде узгоджена офіційної квота, я не думаю, що це призведе до змін в постачаннях нафти. Тому що й раніше члени ОПЕК не завжди дотримувалися квоти», — продовжив він.

Він також торкнувся теми зростання світових цін на сиру нафту через перебої з поставками нафти з Канади, Венесуели, Нігерії та США.

На думку аналітика, подібне зростання цін не обумовлене встановленням балансу між попитом і пропозицією.

«У міру зростання нафтовидобутку в згаданих країнах ціни знову впадуть», — попередив Плаг.

До кінця року нафтові котирування встановляться на позначці 45 доларів, а в майбутньому році досягнуть 60 доларів», — спрогнозував він.

«Висновок будь-якої угоди всередині картелю залежить від участі Ірану. Що стосується Саудівської Аравії, то вона не відмовиться від стратегії витискування з ринку таких виробників нафти як США», —  вважає головний економіст Інституту економічних досліджень і стратегії Arabia Monitor (Лондон) Флоуренс Ід-Оукден.

«З огляду на те, що на проведеному 17 квітня в Досі засіданні ОПЕК через наміри Ірану збільшити нафтовидобуток Ер-Ріяд відмовився скоротити виробництво, прийняття спільного рішення в рамках ОПЕК не представляється можливим», — пояснив він.

Loading...