Українці мають отримувати власний газ за ціною в максимум 3,5 тис. грн за тисячу кубів

Українці мають отримувати власний газ за ціною в максимум 3,5 тис. грн за тисячу кубів

На цьому наполягає керівник «Публічного аудиту» Максим Гольдарб.

Джерело: Відомості

Кожна українська сім’я має отримувати в свою оселю український газ за економічно обґрунтованою ціною. Така ціна – максимум 3,5 тис. грн за тисячу кубів.

На цьому наполягає керівник «Публічного аудиту» Максим Гольдарб.

«Відповідно до звіту Держстату, за 2015 рік було видобуто 19,3 млрд кубометрів газу, і цього цілком достатньо для того, аби кожна українська сім’я отримала в свою оселю український газ за нормальною ціною», – стверджує Гольдарб.

За його словами, у 2015 році українці спожили дещо більше 17 млрд кубів газу, тобто, ще залишається дельта, яку потім можна сміливо спрямовувати на потреби промисловості.

Керівник «Публічного аудиту» стверджує, що собівартість українського газу не може суттєво відрізнятися від собівартості газу «сусідів».

«У них, враховуючи технологічну базу, газ коштує 30-40 доларів за тисячу кубометрів. Вартість українського газу, за різними розрахунками, становить від 70 до 100 доларів. Якщо взяти за основу цю цифру (причому, в неї вже закладено складову на розвиток вітчизняної газової галузі), додати до неї всі податки та розумну рентабельність, газ повинен коштувати не більше 3,5 тис. грн за тисячу кубів», – вказує фахівець.

Він наголошує, що саме за такою ціною він має надходити в українські домівки, особливо в період божевільної соціальної та економічної кризи.

Loading...