Українці справно платять за електрику та воду, за газ - боргують

Українці справно платять за електрику та воду, за газ - боргують

Ситуація з платежами за компослуги виглядає не дуже втішно.

Джерело: Відомості

За 2015 рік українці виклали зі своїх кишень на оплату благ цивілізації – газу, “електрики”, тепла, води і т. і. – майже 62 млрд грн з 64 млрд, виставлених до оплати, підрахувала Держслужба статистики.

Якщо розділити суму на всіх жителів, виходить, що одне домогосподарство платить за “комуналку” близько 350 грн/міс. Але очевидно, що цифра ця – умовна, так як домогосподарства дуже різні – не у всіх є водопровід або центральне опалення. Журналісти розібралися, де в країні живуть найвідповідальніші люди і які послуги народ оплачує найкраще (див. Інфографіку. – Авт.).

Добре споживачі платять за електроенергію: кожен восьмий кВт-год оплачується навіть авансом. Тому, як уточнили нам у Держстатистики, вони навіть не публікують статистику оплати за електрику по регіонах – дають тільки загальну по країні. І в 2015 року вона дорівнює 113% (переплата 13%).

Практично немає боргів і за холодну воду: навіть в проблемному Донбасі – майже 90% оплати (за неконтрольованими територіями облік не ведеться), утримання будинків і вивезення сміття. А ось з газом та опаленням картина строката: наприклад, у Тернопільській області оплачено лише 60% спожитого палива, а в сусідній Рівненській та ще ряді регіонів – удвічі більше, тобто там погасили старі борги. Активно відшкодовували люди в минулому році недоїмку по теплу, гарячій воді і газу. У лідерах – Житомирщина, Вінниччина і Чернігівщина.

Loading...