Глава British Petroleum передрік нафту по $ 10 за «бочку»

Глава British Petroleum передрік нафту по $ 10 за «бочку»

У цьому році нафтові ціни можуть впасти до $ 10 за барель, не виключив генеральний директор британської нафтовидобувної компанії British Petroleum (BP) Роберт Дадлі.

Джерело: Відомості

Така ціна, на його думку, «не є неможливою», на відміну від нафти по $ 100, повідомляє «Росбалт».

«З минулого року вона тримається на низькому рівні. Я думаю, вартість буде ще нижчою якийсь час, але не весь час», — сказав він в інтерв’ю BBC.

Період дуже низьких цін, вважає Дадлі, закінчиться досить швидко. Уже в другому півріччі вартість «чорного золота» підвищиться, сказав бізнесмен, внаслідок зростання попиту в Китаї та США. Більше того, на думку Дадлі, скоротиться і пропозиція через зменшення видобутку в Америці.

«До середини року ми зможемо побачити ціну від $ 30 до $ 40, і до кінця року, вважаю, вона зможе перевалити за $ 50», — сказав Дадлі.

 «Це сировинний цикл», — пояснив гендиректор, уточнивши, що по всьому світу інвестиції урізуються, що в подальшому дасть свій «рівноважний» ефект.

У той же час керівник приватної російської енергетичної компанії «ЛУКойл» Вагіт Алекперов вважає, що середня ціна на нафту в 2016 році складе близько $ 30, передає «РБК». При падінні ціни нижче $ 24, за його словами, в галузі почнеться зупинка нафтовидобувних проектів.

«Ми готуємо при ціні $ 30 (нафта зараз торгується нижче цієї межі — «Росбалт») скорочення інвестиційної програми десь на $ 1,2-1,5 млрд. Переробка знижуватися не буде. Видобуток, швидше за все, може бути десь на сибірських родовищах на невеликий відсоток знижений — 0,5-0,6%», — пояснив він.

При цьому стресовий сценарій, підготовлений компанією, передбачає падіння ціни до $ 20.

«Раніше говорили, що ціна може бути конкурентною, але зараз вже всі кажуть, що ціна сьогодні необ’єктивно низька. Це може давати ринку тільки один сигнал: буде зростання вартості на наш продукт, на нафту і газ в середньостроковому періоді», — понадіявся він у розмові з журналістом «Россия 24».

Loading...