Склади білоруських підприємств переповнені непроданою продукцією

Склади білоруських підприємств переповнені непроданою продукцією
Продукцію Гродненського склозаводу доводиться зберігати вже під відкритим небом.

У північного сусіда України посилюються економічні проблеми.

Джерело: Відомості

Частка складських запасів на білоруських підприємствах, зростання якої почалося ще в жовтні, в листопаді продовжила збільшуватися, повідомляю «Белорусские новости» з посиланням на дані офіційної статистики.

Станом на 1 грудня частка складських запасів на підприємствах склала 73,4% (на 1 листопада — 71,7%) до середньомісячного обсягу виробництва. У грошовому вираженні запаси готової продукції на 1 грудня оцінювалися в 35,6 трлн білоруських рублів (близько 2 млрд. доларів) і збільшилися за листопад на 1 трлн. рублів.

Слід зазначити, що динаміка зміни цього показника в нинішньому році носить різноспрямований характер.

Так, в перші місяці нинішнього року рівень складських запасів на підприємствах постійно збільшувався — станом на 1 травня частка складських запасів на підприємствах досягла 84,6% до середньомісячного обсягу виробництва.

З травня по вересень спостерігалася стійка динаміка зниження цього показника. У результаті на 1 жовтня рівень складських запасів на підприємствах знизився до 70,8%.

Разом з тим у жовтні-листопаді запаси готової продукції знову стали збільшуватися.

Станом на 1 грудня найбільший рівень складських запасів склався на підприємствах Мінська (108,1% до середньомісячного обсягу виробництва), Мінської (100,7%), Могилевської (86,3%), Брестської (79,7%), Гродненської ( 76,4%) областей.

Найменший рівень складських запасів традиційно зафіксовано у Вітебській (39,7%) і Гомельської (39,6%) області, на території яких розташовуються нафтопереробні заводи.

Loading...