Конгрес США в середу може скасувати 40-річну заборону на експорт нафти

Конгрес США в середу може  скасувати 40-річну заборону на експорт нафти

Зростаючі очікування того, що Конгрес може зняти заборону на експорт нафти, вже починає впливати на світові ціни на нафту.

Джерело: Відомості

Повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на дані, отримані від представників правлячих партій країни.

Це, пише видання, може стати історичною зміною політики Штатів, яка б відображала серйозні політичні та економічні зрушення, зумовлені бумом у сфері видобутку нафти в США.

Дозвіл на експорт нафти є ключовим компонентом переговорів між партіями напередодні засідання Конгресу, яке відбудеться в середу. Джерела газети, знайомі з ходом попередніх переговорів, попередили, що рішення не є остаточним і ще може змінитися. Але прихильники зняття заборони бачать підстави для надії. «Ми обережно оптимістичні щодо того, про що ми насправді домовимося», - вказав сенатор Хайді Хайткамп.

За скасування ембарго виступають нафтові компанії, які вважають, що це допоможе збільшити поставки світовим виробникам, що страждають від низьких цін на нафту. У той же час проти зняття ембарго виступають нафтопереробники за підтримки ряду членів американської Демократичної партії. Вони попереджають, що в цьому випадку вірогідне зростання цін на бензин і відхід частини нафти з внутрішнього на зовнішній ринок.

Сланцевий бум допоміг збільшити нафтовидобуток в США майже на 90% тільки з серпня 2008 року. На тлі падіння цін на нафту вартість бензину в Штатах опустилася до найнижчого рівня з 2009 року - галон коштує менше 2 доларів, а середня ціна в 2016 році складе, за прогнозом Управління енергетичної інформації США (EIA), 2,36 долара.

Тим часом, зростаючі очікування того, що Конгрес може зняти заборону на експорт нафти, вже починає впливати на світові ціни на нафту. Сорт Brent, світовий еталон нафти, знизився в ціні на 4,5%, до 37.93 долара за барель в Європі, у той час як американські ф'ючерси на нафту з січневої поставкою впали на 3,1%, до 35.62 долара за барель на Нью- Йоркській товарній біржі, - цитує The Wall Street Journal Експерт .

 

Loading...