З 1 січня запроваджується нова форма декларації про майновий стан і доходи

З 1 січня запроваджується нова форма декларації про майновий стан і доходи

З 1 січня 2016 року українці сплачуватимуть податки за новою декларацією.

Джерело: Кореспондент

З 1 січня 2016 року запроваджується нова форма декларації про майновий стан і доходи, яка затверджена наказом Міністерства фінансів та зареєстрована в Міністерстві юстиції. Про це йдеться у повідомленні Державної фіскальної служби, повідомляє «Економічна правда».

Як наголошується, для зручності фізичних осіб у новій декларації об’єднано звітність по податку на доходи фізичних осіб та військовому збору.

«Враховуючи це, за результатами 2015 року фізичні особи, які отримували доходи не від податкових агентів (зокрема -- від інших фізичних осіб) та іноземні доходи, визначають податкові зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб та військовому збору в одній податковій звітності. При цьому подання будь-якої додаткової звітності не передбачається», — повідомляє ДФС.

Крім того, для спрощення та зменшення часу для її заповнення обсяг зменшено з 2 аркушів до 1, а кількість додатків — з 7 до 4.

Тепер додатки заповнюються лише при отриманні доходів, які передбачають особливий розрахунок оподатковуваного доходу при:

отриманні доходів від двох та більше податкових агентів;

операціях з інвестиційними активами;

отриманні іноземних доходів;

визначенні оподатковуваного доходу від здійснення підприємницької та незалежної професійної діяльності.

Також зазначається, що значна кількість інформації, яка раніше заповнювалась в додатках, наразі відображається в самій декларації.

Так, інформація про уповноважену особу, яка раніше відображалась в окремому додатку, тепер відображається в декларації.

«Фізичні особи, які мають намір скористатися правом на податкову знижку раніше заповнювали декларацію і додаток, в котрому визначали реквізити всіх первинних документів за понесеними витратами. Тепер такі фізичні особи заповнюють лише декларацію, в якій відображають загальну суму понесених витрат та суму податку до повернення", — повідомляє прес-служба.

Відомості щодо відчуження нерухомого (рухомого) майна відображаються в додатку без заповнення додатку та переліку відчуженого майна.

Інформація про отримані доходи та перелік майна, яке надається в оренду (суборенду), також без заповнення додатку відображається в декларації.

Крім того, якщо за результатами перерахунку податку з доходів, отриманих від двох та більше податкових агентів у випадках передбачених законодавством, виникає від’ємне значення, такий платник податку за результатами 2015 року має право задекларувати суму податку на доходи фізичних осіб до повернення з бюджету.

«Одним із нововведень є те, що платник податків самостійно визначає свій статус: громадянин; особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність або підприємець, який перебуває на загальній системі», -- заявили в фіскальній службі.

У ДФС нагадали, що за результатами 2015 року фізичні особи -- підприємці, які перебувають на загальній системі подають декларацію про майновий стан і доходи до 10 лютого 2016 року, в якій разом з доходами від підприємницької діяльності декларують іноземні та інші доходи.

Громадяни та особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, подають декларацію про майновий стан і доходи за результатами 2015 року до 1 травня 2016 року.

«Оскільки на 1 травня 2016 року припадає на вихідний день, відповідно до норм податкового законодавства останній день подання декларації про майновий стан і доходи переноситься на перший робочий день, тобто — 3 травня 2016 року», — повідомили в прес-службі.

Loading...