НБУ хоче змусити обмінники оприлюднювати курси валют в Інтернеті

НБУ хоче змусити обмінники оприлюднювати курси валют в Інтернеті

В Україні планують створити реєстр легальних обмінників.

Джерело: Відомості

Нацбанк вирішив активно взятися за наведення ладу на ринку обміну валют. Зокрема, нові більш жорсткі правила стосуватимуться обмінників, які не є банківськими установами.

Компаній, які мають ліцензії на здійснення обміну валюти, в Україні — чотири. Ще 11 подали документи на отримання таких ліцензій. На вчорашній зустрічі з представниками небанківських валютообмінних установ представники НБУ роз'яснили основні нововведення, передає ТСН.

«Національний банк намагається підвищити прозорість роботи обмінників та посилити контроль за їхньою діяльністю. Ми встановимо нові вимоги та визначимо перехідний період для усунення невідповідностей. Головна мета цього процесу — отримати прозорий та зрозумілий ринок», — сказав перший заступник голови НБУ Олександр Писарук. Він наголосив, що Нацбанк може контролювати лише легальні заклади з обміну валют.

«Ми перевіряємо та контролюємо тільки ліцензовані обмінні пункти. Нагадаю, Національний банк не має важелів впливу на нелегальний бізнес на цьому ринку. Ми направили безліч листів до Міністерства внутрішніх справ із інформацією про нелегальні обмінники та їхні адреси, тож сподіваємося на адекватну реакцію з боку силового відомства», — зазначив Писарук.

НБУ вимагатиме від легальних мереж обмінників прозорості структури власності (як до банків), підвищення вимог до капіталу та звітності, використання реєстраторів розрахункових операцій (РРО), підвищення вимог до безпеки приміщень.

Планується висунути вимогу щодо розміру авансу в готівковій іноземній валюті та готівковій гривні, максимальної суми залишків готівкової іноземної валюти, а також зобов'язати розміщувати інформацію про встановлені курси купівлі та продажу іноземних валют на своїх веб-сайтах в Інтернеті.

НБУ також пропонує підвищити вимоги до захищеності приміщень окремих небанківських фінансових установ.

Крім того, Національний банк уводить звітну довідку про касові обороти за день і залишки цінностей. Завдяки цьому перевіряльники будуть знати, скільки і яких коштів має бути на момент перевірки в касі обмінника. Хочуть створити і реєстр легальних пунктів обміну валют.

Loading...