Дрібні та середні банки до середини 2016 року мають збільшити капітал до 120 млн гривень

Дрібні та середні банки до середини 2016 року мають збільшити капітал до 120 млн гривень

У ці дві групи входять 92 фінустанови. Їх частка на ринку складає близько 10%.

Джерело: Відомості

У Національному банку України  відбулася зустріч з керівниками банків 3 та 4 груп за розміром активів. Голова Національного банку Валерія Гонтарева зауважила, що в ці дві групи входять 92 банки. Їх частка на ринку становить близько 10%.

"Перед дрібними банками ми ставимо низку вимог – збільшити до середини 2016 року капітал до 120 млн гривень, цей капітал має бути реальним; розкрити кінцевих власників банків; зменшити частку інсайдерських кредитів та головне − не займатися протизаконною діяльністю. У НБУ нульова толерантність стосовно схемних дій банків. Зараз Національний банк має можливість виводити такі банки з ринку за один день, навіть без етапу віднесення до категорії проблемних",  – заявила  на зустрічі Валерія Гонтарева. Водночас вона підкреслила, що  Національний банк не має жодного "чорного списку" банків або певного орієнтира щодо кількості банків, які повинні залишитися на ринку.

Заступник Голови Національного банку Владислав Рашкован нагадав присутнім, що з 1 грудня 2015 року банківська система переходить на міжнародні стандарти фінансової звітності. "Ми вже направили листа усім банкам з опитуванням стосовно готовності переходу на МСФЗ. Радимо звернути особливу увагу на фінансову звітність, адже за правильність її відображення топ-менеджери банків несуть персональну відповідальність. Крім того, рекомендуємо звернути особливу увагу на річні звіти, які потім проходять незалежний аудит. Ми будемо ретельно вивчати всю звітність, тож поставтеся відповідально до її складання та підбору компетентних і професійних аудиторів", - сказав Владислав Рашкован.

Loading...