З 11 листопада Україна відмовиться від російської електроенергії

З 11 листопада Україна відмовиться від російської електроенергії

Імпорт електроенергії припинять з 11 листопада.

Джерело: Відомості

Уже цієї середи, 11 листопада, Україна припинить імпортувати електроенергію з Росії. Постачання «заморозять», адже після ремонту підключать до мережі енергоблок № 3 Рівненської АЕС потужністю 1000 МВт.

Про це сьогодні, 9 листопада, під час брифінгу в Києві заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, передає УНН.

«Сьогодні по імпорту ми одержуємо 400 МВт, кожного дня різний обсяг. До середи це питання буде закрито. У середу ми, швидше за все, перестанемо одержувати електроенергію з Російської Федерації, — сказав Демчишин.

Крім того, Україна поступово переходить на неросійське паливо для АЕС. Зокрема, у 2016 році мають намір використовувати паливо американсько-японської компанії Westinghouse на трьох блоках атомних станцій. Це паливо використовуватимуть паралельно з російським. Ідеться про енергоблоки № 2 та № 3 Южно-Української АЕС, а також блок № 5 Запорізької АЕС.

Демчишин уточнив, що в 2016 році Westinghouse поставить «Енергоатому» 5 паливних збірок із загального запланованого річного обсягу імпорту 13 штук.

Нагадаємо, оператор усіх діючих АЕС України — держкомпанія «Енергоатом» — заплатить Харківському фізико-технічному інституту 16,85 млн грн за послуги з науково-технічного супроводу розширення експлуатації американського ядерного палива компанії Westinghouse на енергоблоках Запорізької АЕС. У рамках диверсифікації джерел постачання ядерного палива для атомних станцій Україна планує в 2016 році придбати у Westinghouse понад третину палива для АЕС, тоді як у поточному році майже все паливо постачалося з Росії. 

Loading...