Споживачам можуть дозволити фотографувати продукти в торгових точках

Відеозйомку та фотозйомку, за законопроектом, зможуть здійснювати громадяни і громадські організації.

Джерело: Відомості

На сайті ВРУ опублікували законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про захист прав споживачів» (щодо права споживачів на фото- і відеозйомку в місцях продажу товарів)», у якому пропонують дозволити громадянам і громадським організаціям здійснювати фото- і відеозйомку в торгових точках, повідомляє УНН.

«Однак, під час захисту прав споживача, як правило, виникають проблеми із документальним доведенням самого факту порушення прав — виробники і продавці товарів, виконавці робіт і надавачі послуг часто заважають, а інколи прямо забороняють фото- та відеофіксацію порушень... Також законопроектом пропонується надати громадським організаціям споживачів (об’єднанням споживачів) право фото- і відеозйомку з метою забезпечення доказів у місцях продажу (надання) товарів, робіт, послуг, кредитів, позик тощо, крім випадків, встановлених законом», — йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Пояснювальна записка повідомляє, що таке право потрібне для забезпечення документальних доказів у процесі захисту порушених прав споживачів.

Законопроект вносить зміни до ст. 4 і 25 закону «Про захист прав споживачів».

Ст. 4 закону передбачає, що споживачі під час придбання, замовлення або використання продукції, яка реалізується на території України, для задоволення своїх особистих потреб крім права на «необхідну, доступну, достовірну та своєчасну інформацію про продукцію, її кількість, якість, асортимент, на інформацію про її виробника (виконавця, продавця)» здобувають право «на фіксацію цієї інформації шляхом фото- і відео зйомки».

Відеозйомку та фотозйомку, за законопроектом, зможуть здійснювати громадяни та громадські організації.

Loading...