Нацбанк ввів у дію антиросійські санкції

Нацбанк ввів у дію антиросійські санкції

Національний банк України ввів фінансові санкції проти 388 фізичних та 105 юридичних осіб, причетних до фінансування та анексії Росією Криму, а також війни на Донбасі.

Джерело: Відомості

Сьогодні набирає чинності постанова Національного банку України «Про забезпечення реалізації та моніторингу ефективності персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», яка регулює механізм виконання рішення РНБО від 2 вересня поточного року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», уведеного в дію Указом Президента України від 16.09.2015 № 549/2015, передає УНН з посиланням на прес-службу НБУ.

Варто зазначити, що види обмежувальних заходів чітко прописані в рішенні РНБО окремо до кожної особи. Серед вказаних санкцій — блокування активів, зупинення виконання економічних та фінансових зобов'язань, заборона на встановлення ділових контактів, зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань (заборона надавати кредити, позики, фінансову допомогу, гарантії; заборона здійснювати кредитування через купівлю цінних паперів; заборона придбання цінних паперів), запобігання виведенню капіталів за межі України тощо.

У постанові Національного банку визначено порядок реалізації банками санкцій та моніторингу їх виконання.

Так, Національний банк зобов'язав банки в триденний строк із набрання чинності постанови надати відомості про наявність банківських рахунків та залишки коштів на них 388 фізичних осіб та 105 юридичних осіб, зазначених у додатках до рішення РНБО. Банки мають щомісяця надавати Національному банку інформацію щодо залишків коштів на цих рахунках та про спроби проведення фінансових операцій фізичними та юридичними особами, зазначеними в санкційному списку, до яких застосовані певні види санкцій та на користь таких осіб.

Нагадаємо, згідно відповідного рішення РНБО, забезпечити реалізацію і моніторинг ефективності санкцій було доручено Кабінету Міністрів України разом зі Службою безпеки за участю Національного банку та Генеральної прокуратури.

Loading...