Журналісти підрахували, що місяць утримання бойовиків вартує понад $11 мільйонів

Журналісти підрахували, що місяць утримання бойовиків вартує понад $11 мільйонів

Журналісти російського РБК провели розслідування фінансової сторони існування псевдореспублік ДНР і ЛНР і з’ясували, скільки бойовики витрачають на «армію» і скільки на соцвиплати.

Джерело: Відомості

«Вартість ведення бойових дій в Донбасі з боку ополченців підрахувати так само важко, як і знайти джерела фінансування повстанських формувань», — зазначає автор розслідування, передає Новое время.

Однак, вдалося підрахувати, що самопроголошені ДНР і ЛНР щомісяця витрачають на утримання своїх збройних формувань не менше 631 млн рублів (11,57 млн дол.).

Відзначається, що дані про вартість утримання одного бойовика різняться. Обсяг і регулярність виплат залежать від підрозділу і фази бойових дій: при загостренні боїв добові росли, в період перемир'я — падають. Вилка виплат: від 10 тис. руб. на місяць для рядового складу, до 120-150 тис. для старшого офіцерського складу.

Ще одна причина складності розрахунків — непостійний чисельний склад незаконних збройних формувань ДНР / ЛНР. За даними «народної міліції» ЛНР, в середині березня чисельність «армій» бойовиків становила 60 тис. осіб, а в квітні повинна була збільшитися до 70 тис. чоловік.

У той же час звичайні працівники в псевдореспубліках бачать гроші не так часто. «У Донецьку зарплату бюджетникам давали тільки один раз — в кінці жовтня, перед виборами депутатів Народної ради ДНР, лікарі та вчителі отримали зарплату за вересень. Коли будуть наступні виплати, невідомо».

Loading...