Через борги Ахметова перед «Нафтогазом» українці можуть лишитися без світла і гарячої води

Через борги Ахметова перед «Нафтогазом» українці можуть лишитися без світла і гарячої води

«Нафтогаз» припиняє подачу газу боржникам. Найбільшим боржником за газ виявилося «Київенерго» Ахметова.

Джерело: Відомості

Державна компанія «Нафтогаз України» повідомила, що починає відключати газ найбільшим боржникам, серед яких, у першу чергу, — підприємства теплоенерго. Тож українців чекають можливі відключення світла й гарячої води. 

«Нафтогаз України» розпочав припинення постачання газу для підприємств, що мають заборгованість за спожитий газ. По закінченню опалювального сезону «Нафтогаз» розіслав боржникам відповідні повідомлення та направив газорозподільчим підприємствам доручення на відключення від газопостачання компаній, які мають заборгованість за спожитий газ», — ідеться в повідомленні.

«Постійне нарощування заборгованості з боку великих споживачів залишає «Нафтогаз» без коштів на закупівлю газу. При цьому населення сумлінно сплачує рахунки. І саме воно найбільше страждає від недобросовісної політики підприємств-боржників.

Для того, щоб мати можливість гарантовано постачати газ на потреби населення, «Нафтогаз» вимушений запровадити жорстку політику відключень підприємств-неплатників», – зазначив голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв.

Станом на 24 квітня загальна сума заборгованості за газ перед «Нафтогазом» з боку підприємств, що виробляють електроенергію (ТЕЦ), теплову енергію (ТКЕ) становить 21,9 млрд грн. Порівняно з початком року ця сума збільшилася на 69%.

При цьому найбільшу суму заборгованості накопичили підприємства ТЕЦ та ТКЕ у Києві (3,9 млрд грн), Донецькій (4,4 млрд грн), Дніпропетровській (3,6 млрд грн) та Харківській (1,8 млрд грн) областях.

Найбільшим боржником «Нафтогазу» є ПАТ «Київенерго», що належить мільярдеру Ринату Ахметову: станом на 24 квітня товариство заборгувало 3,7 млрд грн за спожитий газ.

«Київенерго» купує в «Нафтогазу» блакитне паливо для двох цілей – виробництва електроенергії та виробництва тепла (опалення та гарячої води). За газ, поставлений «Київенерго» для виробництва електроенергії, компанія не заплатила «Нафтогазу» 2,5 млрд грн, у тому числі 1,8 млрд грн за 2015 рік. Цього року за газ для виробництва електроенергії «Київенерго» не заплатило «Нафтогазу» жодної копійки. За газ для виробництва тепла «Київенерго» винне 1,2 млрд грн.

Промислові підприємства-боржники також отримали вимоги оплатити газ, в тому числі на виконання судових рішень. Наразі «Нафтогаз» продає газ промисловим підприємствам винятково на умовах передплати. Жодне промислове підприємство не отримує неоплачений газ.

Водночас «Нафтогаз» оскаржив у суді рішення Київради, яка заборонила відключати газ боржникам. Як зазначив голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв, реалізація рішення столичних депутатів призвела б до масових неплатежів в енергетичному секторі і в кінцевому підсумку – до припинення постачання енергоресурсів навіть сумлінним платникам. 

Loading...