Україна із 1,5 мільярда злочинних активів повернула в казну лише 5 тисяч гривень

До бюджету України повернуто корупційні активи у розмірі 5 тисяч 14 гривень 5 копійок за три місяці поточного року.

Джерело: Відомості

Про це йдеться у статті «Української правди».

Це 0,00033427% від очікуваних 1,5 мільярда гривень доходів в казну від конфіскованих коштів та коштів, отриманих від реалізації конфіскованого майна, присвоєних корупційними методами, які уряд Арсенія Яценюка планував залучити в бюджет.

Українська Держслужба фінансового моніторингу в 2014 виявила підозрілі банківські операції на суму 300 мільйонів гривень. Вони повинні були стати основою розслідувань економічних злочинів, у яких фігурує сума в розмірі 60% всієї дохідної частини бюджету України на 2015 рік. Однак через відсутність національної системи пошуку, конфіскації та управління арештованим і конфіскованим майном, в результаті розслідувань державі повернуто суму, яка менше вартості паперу матеріалів фінрозвідки, пише автор статті.

Серед причин провалу повернення злочинних активів називають, зокрема, погану взаємодію різних правоохоронних органів, суду та органів виконавчої влади.

Ще одна проблема, яка є логічним наслідком слабкої взаємодії між органами, — несвоєчасний арешт майна та оголошення про підозру особі. Також — неможливість заарештувати майно третіх осіб, яке безпосередньо не належить підозрюваному або обвинуваченому і відсутність одного єдиного органу, відповідального за збереження цього майна до вироку суду.

Раніше повідомлялося, що за даними Генеральної прокуратури, в 2010-2013 роках через банківську систему України було виведено близько 140 мільярдів гривень.

Loading...