Тарифи на газ підніматимуть протягом 2,5 років

Тарифи на газ підніматимуть протягом 2,5 років

Протягом найближчих двох з половиною років в Україні підвищуватимуть тарифи на газ.

Джерело: Відомості

Тарифи на енергоносії для населення зростатимуть і надалі. Відбуватиметься це протягом найближчих двох із половиною років. Водночас громадяни України матимуть можливість отримати субсидії, систему нарахування яких кардинально змінять. Про це розповів прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, повідомляє ТСН. 

«Від нас ніхто нічого не вимагає. Важливо зрозуміти, що це програма реформ МВФ. Поляки 20 років тому зробили свій вибір. Вони вирішили змінити країну за зразком Європейського союзу. Завдяки цьому вибору польська економіка сьогодні в три рази більша, ніж українська. А українська економіка, яка взяла пострадянський курс на зближення з Росією, програла… Це неприємна річ, коли йдеться про підвищення тарифів. Але це не підвищення тарифів. Це просто ринковий рівень тарифів на газ, який ми повинні платити. Платить весь світ. Навіть у тих країнах, які видобувають природний газ. Тобто ми поступово, за два з половиною роки, повинні дійти до справжніх тарифів на газ», — сказав Яценюк.

Водночас малозабезпечені громадяни матимуть можливість скористатися пільгами та субсидіями, отримання яких найближчим часом спростять.

«Продовжуємо програму пільг та субсидій для населення. Ми приймаємо нові підходи по субсидіях для населення. Кожному громадянину України прийде два листочки – заява і декларація. І якщо людина вважає, що вона повинна отримати субсидію – вона заповнює декларацію і відправляє назад у службу. І соціальна служба самостійно ухвалює рішення про надання субсидії. Виділяємо загалом 12,5 мільярда на субсидії», — уточнив глава уряду.

Прем'єр-міністр також повідомив про збільшення вітчизняного видобутку нафти та газу.

«А ще будемо збільшувати власне виробництво нафти та газу. Ми довели те, що здатні позбутися від російської нафтової залежності. У 2013-му ми в Росії купували 95% газу. У минулому році ми вже купували в Росії 33% газу, а 67% – у Євросоюзі. Я хочу це (імпорт із РФ) звести до нуля. От зиму ми пройшли. Але нам треба думати далі – про реальну енергонезалежність та енергоефективність країни», — наголосив Яценюк. 

Loading...