У чилійській пустелі будуватимуть «найбільше око людства, звернене до неба»

У чилійській пустелі будуватимуть «найбільше око людства, звернене до неба»

Рада Європейської Південної обсерваторії (ESO) вирішила будувати надгігантський європейський телескоп E-ELT (European Extremely Large Telescope).

Джерело: Відомості

Будівництво буде розбито на дві фази. Затверджено видатки на першу фазу в сумі близько одного мільярда євро: ця стадія повинна закінчитися спорудою повністю функціонуючого телескопа з набором потужних приймачів. Про це розповіли у прес-службі ESO.

Перші спостереження з телескопом повинні початися через десять років. Введення в дію нового супертелескопа обіцяє найважливіші наукові відкриття в області вивчення екзопланет, з'ясування зоряного складу довколишніх галактик і дослідження далекого Всесвіту. Протягом майбутнього року передбачається розмістити найбільші в історії ESO контракти на будівництво вежі телескопа і його несучої конструкції (монтування).

Надтелескоп E-ELT для робіт в оптичній і інфрачервоній області спектра матиме діаметр головного дзеркала 39 метрів. Він буде встановлений на горі Серро Армазонес в чилійській пустелі Атакама, в 20 кілометрах від комплексу Дуже Великого Телескопа ESO (Very Large Telescope) на Серро Паранал. Він стане «найбільшим оком людства, зверненим до неба».

Loading...