Астрономи зареєстрували формування дискових галактик

Астрономи зареєстрували формування дискових галактик

Нові спостереження пояснюють, чому галактики типу нашого Чумацького Шляху так широко поширені в Галактиці.

Джерело: Відомості

Протягом десятиліть вчені були впевнені, що злиття галактик зазвичай призводять до утворення еліптичних галактик. Але тепер спостереження на телескопі ALMA і на інших радіотелескопах вперше прямо довели, що злиття галактик можуть породжувати дископодібні галактики і що саме такий результат є звичайним. Цей несподіваний результат може пояснити, чому у Всесвіті так багато спіральних галактик — таких, як наш Чумацький Шлях, розповіли у обсерваторії ESO. 

Спостереження, виконані міжнародною групою дослідників, принесли сюрприз: виявилося, що в нашій області Всесвіту (в радіусі 40-600 мільйонів світлових років від Землі) більшість зіткнень галактик призводить до виникнення так званих дискових галактик. Цей клас галактик містить у собі спіральні галактики, такі, як Чумацький Шлях, і лінзоподібні галактики. Дискові галактики, на відміну від еліптичних галактик, — плоскі, як млинець, утворення, містять велику кількість пилу і газу.

Протягом деякого часу було широко поширена думка, що дискові галактики в кінці кінців перетворюються в галактику еліптичної форми. Під час бурхливих процесів злиття, коли взаємодіючі галактики як би «пожирають» один одного, вони не тільки здобувають нову масу, але і на космічних часових масштабах міняють свою форму, переходячи таким чином в іншій морфологічний клас.

З цих моделей випливало, що більшість галактик у Всесвіті має бути еліптичними, що різко розходилося з фактами — на ділі більш 70% спостережуваних галактик є дисковими. Пізніші моделі, однак, свідчили, що зіткнення галактик можуть вести і до утворення дискових галактик.

Для того, щоб зі спостережень визначити остаточні форми галактик, що утворюються в результаті злиття, група вивчила розподіл газу в 37 галактиках, що знаходяться в пізній стадії злиття. На телескопі ALMA і на кількох інших радіотелескопах спостерігалася емісія окису вуглецю (CO) — індикатор присутності молекулярного газу. На сьогоднішній день ця робота є найбільшим дослідженням молекулярного газу в галактиках. В її рамках отримані унікальні дані, які допомагають зрозуміти, як утворився наш Чумацький Шлях. Дослідження показало, що майже у всіх галактиках внаслідок злиття утворюються області молекулярного газу, які представляють собою дискові галактики в процесі формування.  

Loading...