Вчені: Олександр Македонський помер від отруєння чемерицею

Вчені: Олександр Македонський помер від отруєння чемерицею

Олександр Македонський отруївся випадково.

Джерело: Відомості

Один з найбільших полководців і державних діячів стародавнього світу Олександр Македонський помер від випадкового отруєння отруйною рослиною білою чемерицею. Такого висновку дійшли британські вчені, що опублікували статтю в журналі «Клінічна токсикологія», передає «Кореспондент».

Біла чемериця (veratrum album), рослина висотою до півтора метрів, виростає на півдні Європи і в Азії. Вона вважається сильно отруйною, але, як будь-яка отрута, має і медичні застосування, пишуть британські токсикологи.

Вивчивши досить докладний опис обставин смерті видатного в історії завойовника у віці 32 років, залишений очевидцями в 323 році до нашої ери, токсикологи дійшли висновку, що Олександр був сильно ослаблений від ран і перебував у важкому психічному стані. Він багато пив і не раз втрачав свідомість на бенкетах. Напій з білої чемериці з медом давали тоді грецькі лікарі для вигнання злих духів, а також щоб викликати блювоту. Хвороба настигла Олександра в Багдаді.

Автори статті вважають, що опис симптомів, від яких страждав Олександр, — тривала блювота, конвульсії, м'язова слабкість і уповільнення пульсу — свідчать саме про вплив чемериці на ослаблений організм.

Loading...