До Землі мчить найяскравіша комета століття

До Землі мчить найяскравіша комета століття

Вже наприкінці листопада комету можна буде побачити неозброєним оком.

Джерело: Відомості

Комета, яка може стати найяскравішим явищем у нашому столітті, наближається до внутрішньої частини Сонячної системи. Вона пройде дуже близько до Сонця протягом трохи менше двох тижнів, створивши дивовижне видовище, так як лід з її тіла утворює небувало яскравий хвіст. Так трапиться, якщо висока температура не підірве комету.

Комета ISON (C/2012 S1) була відкрита у вересні минулого року двома російськими астрономами-аматорами. Ще перебуваючи за орбітою Юпітера, комета вразила астрономів своєю яскравістю. 28 листопада вона пройде лише за мільйон кілометрів від поверхні Сонця, тобто виявиться в 150 разів ближче до нього, ніж ми, пише Сегодня.

Інтенсивне гравітаційне тяжіння нашого світила змусить комету ISON розігнатися до 380 кілометрів на секунду. Сонячні промені нагріють кулю з льоду, металу і каменю до 2760 градусів за Цельсієм, що зробить її яскравішою від більшості комет. Деякі вчені навіть стверджують, що ISON на небі зможе затьмарити Місяць і навіть стати видимою в денний час.

Правда, інші вчені також попереджають, що екстремальний тиск може просто підірвати комету, так як розігріву зазнає не тільки лід, але і каміння з металом. Однак останні розрахунки показали, що ISON, швидше за все, виживе в таких умовах.

За останні дні астрономи-любителі почали розміщувати перші знімки комети в Інтернеті: що примітно, більшість зображень було отримано лише за допомогою бінокля або невеликих телескопів.

Очікується, що комета буде видна неозброєним оком в ранкові години протягом усього грудня і потім, у січні, у нічний час. Зараз спостерігають, як вона проходить через сузір'я Діви на сході ранкового неба.

Loading...