Компанія Google виграла суд у письменників, який тривав 8 років

Компанія Google виграла суд у письменників, який тривав 8 років

Окружний суддя Нью-Йорка Денні Чін ухвалив, що Google може займатися створенням цифрової бібліотеки Google Books. Він відкинув позов Authors Guild, мотивуючи своє рішення тим фактом, що сканування книг не є порушенням законодавства і не шкодить ринку оригінальних робіт.

Джерело: Відомості

Google отримала перемогу в тривалому судовому протистоянні з організацією Authors Guild (Гільдія письменників).

Раніше компанія Google мала намір створити цифрову бібліотеку, яка включає десятки мільйонів книг. Для цього планувалося оцифрувати безліч книг, що зберігалися у звичайних бібліотеках, і надати доступ до них через інтернет. Однак у Authors Guild вважали, що такі дії є порушенням авторських прав. В результаті, в 2005 році представники Authors Guild спробували в судовому порядку заборонити створення цифрової бібліотеки Google Books. Позицію Authors Guild підтримали деякі зацікавлені сторони, наприклад, продавці електронних книг. З перемінним успіхом судовий розгляд тривав 8 років, пише itc.ua

Тепер же окружний суддя Нью-Йорка Денні Чін ухвалив, що Google може займатися створенням цифрової бібліотеки Google Books. Він відкинув позов Authors Guild, мотивуючи своє рішення тим фактом, що сканування книг не є порушенням законодавства і не шкодить ринку оригінальних робіт. Крім того, робота Google Books забезпечить істотну користь для суспільства. Денні Чін охарактеризував цей сервіс як важливий інструмент дослідження. Також він заявив, що завдяки скануванню книг можна надати доступ до літератури сліпим людям і зберегти від зникнення старі книги. Разом з тим Денні Чін відкинув звинувачення в тому, що дії Google сприяють зниженню дохід авторів книг, так як компанія не продає цифрові матеріали і не надає доступ до повного тексту книги.

Loading...