Вчені створили пульт дистанційного керування собакою

Вчені створили пульт дистанційного керування собакою

Дослідники з Обернского університету в Алабамі створили пристрій, який як рюкзак одягається собаці на спину і дозволяє управляти її рухом дистанційно.

Джерело: Відомості

Дослідники з Обернского університету в Алабамі створили пристрій, який як рюкзак одягається собаці на спину і дозволяє управляти її рухом дистанційно. Він може вібрувати і видавати спеціальні звуки, на які навчений собака буде реагувати.

Гаджет розробили інженери - механіки Джефф Міллер і Девід Бевлі , що отримали замовлення від поліцейських на "автономний контролер", який зміг вести собаку з однієї точки в іншу. Подробиці про їх розробці можна прочитати ось в цій науковій статті.

"Рюкзак" складається з мікропроцесора, бездротового радіо і модуля GPS. Власник собаки, натискаючи кнопку на кишеньковому дистанційному пульті, відправить сигнал в мікропроцесор . Вбудоване програмне забезпечення ідентифікує подану команду і змусить рюкзак " відповідати" на неї певним способом, пише newsru.com

Наприклад, коли власник хоче, щоб собака змістилася вліво або вправо, він може відправити аудіосигнали , на впізнавання яких собака була попередньо навчена. А, скажімо, змусивши рюкзак вібрувати, можна зупинити тварину або навпаки змусити йти.

Випробування показали, що даний пристрій, створений для поліцейських собак, собак-поводирів і собак-рятувальників, ефективно працює в 97% випадків - навіть коли людина, що дає команди, знаходиться десь далеко і робить це з великими проміжками часу.

В якості додаткової функції зараз опрацьовується можливість "зворотних" відповідей, коли собака, щось виявивши, могла б уточнити по ранцю, що саме вона знайшла, подавши господареві знову ж спеціальний сигнал. Розробники поки не уточнюють , чи буде даний пристрій доступно для звичайних власників домашніх тварин.

Додамо , що минулого року щось аналогічне реалізували вчені з Північної Кароліни, але на прикладі великого мадагаскарського таргана. Йому приробили "рюкзак " вагою 0,7 грама з мікро і електродами, і теж змогли управляти траєкторією його руху. І це не пустий експеримент: учені сподіваються, що таких "розумних" тарганів можна було посилати під завали будівель шукати вцілілих після землетрусу.

Loading...