NASA намітило три астероїди для захоплення

NASA намітило три астероїди для захоплення

Астрономи NASA намітили декілька астероїдів, серед яких будуть в 2014 році шукати найбільш підходящий для захоплення і буксирування до Землі.

Джерело: Відомості

Астрономи NASA намітили декілька астероїдів, серед яких будуть в 2014 році шукати найбільш підходящий для захоплення і буксирування до Землі. Остаточне рішення вчені ухвалять після детального вивчення об'єктів, передає «Лента».

Раніше астрономи знайшли 14 астероїдів, які можна за декілька років доставити до Землі за допомогою спеціального буксира, а нещодавно старший науковий співробітник програми з вивчення навколоземних об'єктів NASA Пол Чодас заявив, що астрономи вибрали для більш детального дослідження три астероїди з 14-ти.

Чодас підкреслив, що поки вчені не можуть визначити розміри обраних небесних тіл, тому відбір проведено тільки по орбітальним параметрам. У 2014 році астрономи проведуть додаткове дослідження, після чого ще одна, остаточна, перевірка запланована на 2016 рік.

Астероїд планується захопити за допомогою спеціальної «склянки». Це найбільш складний етап всієї операції, так як виконувати його доведеться в автоматичному режимі: відстань до Землі буде занадто великою для оперативного управління. До орбіти Марса, наприклад, радіосигнали йдуть близько двадцяти хвилин.

Передбачається, що вже в 2014 році почнеться детальне опрацювання проекту буксира. На ці цілі в бюджеті NASA на 2014 рік, направленому Бараком Обамою на затвердження до Конгресу США, передбачено сто мільйонів доларів. Вся програма, яка розбита на кілька стадій, за попередніми оцінками обійдеться в два мільярди, включаючи політ до астероїда астронавтів на новому космічному кораблі «Оріон».

Передбачається, що в 2017 році до астероїда відправлять спеціально сконструйований апарат, який помістить астероїд у розкладений порожнистий «стакан» і потім включить двигуни, що дозволяють коригувати орбіту апарата разом із захопленим небесним тілом. Політ до Землі займе близько трьох років і в підсумку астероїд повинен опинитися на навколомісячній орбіті, куди можна буде послати «Оріон» з астронавтами для збору зразків і детального дослідження знахідки. 

Loading...