Астрономи створили тривимірну карту центру нашої Галактики

Астрономи створили тривимірну карту центру нашої Галактики

Астрономи використали дані від телескопів ESO, щоб зробити найкращу тривимірну мапу центральної частини Чумацького Шляху.

Джерело: Відомості

Телескопи ESO створили наразі найкращу 3D мапу центральної опуклості Чумацького Шляху

Астрономи використали дані від телескопів ESO, щоб зробити найкращу тривимірну мапу центральної частини Чумацького Шляху. Вони виявили, що внутрішні області схожі на арахіс, або на Х-подібну форму, яку видно з деяких кутів зору. Цю дивну структуру було помічено на загальнодоступних даних від дослідницького телескопа VISTA ESO поряд з вимірами рухів сотень дуже слабких зірок в центральній опуклості (балдж). Про це розповіли в Європейській Південній обсерваторії.

Однією з найбільш важливих та масивних частин галактики є її центральна опуклість, або балдж. Це величезна центральна зоряна хмара із приблизно 10 мільярдів зірок, що простирається на тисячі світлових років.

На жаль, з місця розташування нашої планети всередині галактичного диску, вид на цю центральну область, що від нас на відстані близько 27 000 світлових років, значною мірою прихований щільними хмарами газу та пилу. Астрономи можуть добре роздивитись опуклість тільки спостерігаючи її на довших довжинах світлових хвиль: наприклад, ними є інфрачервоне випромінювання, котре може проникати через пилові хмари.

Науковці виявили в цілому 22 мільйонів зірок, що належить до класу червоних гігантів, відомі властивості котрих дозволяють обчислити відстані до них.

«Глибина охоплення зоряного каталогу VISTA набагато перевищує схожі попередні роботи, і ми можемо виявити все зоряне населення у всіх, крім найбільш прихованих, регіонах, — розповів один із авторів дослідження. — Ми зможемо зробити тривимірну мапу галактичної опуклості».

«Ми вважаємо, що внутрішні області нашої Галактики мають форму арахісу у його стручку із одного боку, а зверху схожі на дуже видовжену перетинку», — додав науковець.

Астрономи вважають, що Чумацький Шлях спочатку був звичайним зоряним диском, а пласка перетинка утворилась кілька мільярдів років тому. Внутрішня частина тої перетинки потім вигнулась та утворила тривимірну форму арахісу, котру й видно на нових спостереженнях.

Loading...