Землі загрожує ще 20 таких же метеоритів, як челябінський

Землі загрожує ще 20 таких же метеоритів, як челябінський

Вчені з’ясували, що челябінський метеорит не є унікальним — небезпеку для нашої планети несуть ще, як мінімум, 20 аналогічних космічних тіл.

Джерело: Відомості

Вчені з’ясували, що челябінський метеорит не є унікальним — небезпеку для нашої планети несуть ще, як мінімум, 20 аналогічних космічних тіл, передає «Сегодня».

Іспанські вчені брати Карлос і Рауль де ла Фуенте зі столичного університету Комплутенсе знайшли «братів» челябінського метеорита. Вони вивчили орбіту метеорита, що впав на Уралі, до його зіткнення з поверхнею Землі і порівняли її з маршрутами інших відомих астероїдів, приблизно такого ж розміру. Увагу фахівців привернули 20 з них, і це не рахуючи дрібніших об'єктів.

На думку братів де ла Фуенте, багато з них мають однакове походження. Вони виникли від гігантського астероїда 2011 EO40. Близько 40 тисяч років тому під впливом перепаду температур і гравітаційних полів він почав розвалюватися на частини, і в підсумку з'явився астероїдний рій, який переміщається між Землею, Венерою і Марсом. Саме з цієї групи космічних об'єктів і вилетів челябінський метеорит.

Вчені не виключають повторення подібного в майбутньому, оскільки кожне наближення астероїдів до будь-якої планети Сонячної системи не залишається без наслідків, які можуть проявитися через десятиліття або навіть століття.

Loading...