Японці відправили на МКС робота, який розмовлятиме з космонавтами

Японці відправили на МКС робота, який розмовлятиме з космонавтами

У суботу, 3 серпня, на МКС відправилася японська ракета з обладнанням. На борту, зокрема, знаходиться робот, який вміє розмовляти.

Джерело: Відомості

У суботу, 3 серпня, на МКС відправилася японська ракета з обладнанням. На борту, зокрема, знаходиться робот, який вміє розмовляти, передає «Лента».

Основним призначенням робота Кіробо буде спілкування з космонавтами. Кіробо сприймає команди і здатний, аналізуючи минулі бесіди, створювати власні нові відповіді.

Як відзначають вчені, вони хочуть зрозуміти, як далеко здатен зайти штучний інтелект, який базується на раніше почутих бесідах.

Андроїд зростом трохи більше 30 сантиметрів і вагою близько одного кілограма вміє говорити японською і чекатиме на станції японського астронавта Коїті Ваката, який повинен прибути на МКС пізніше. Як розповів розробник робота Томатака Такахаші, андроїд повинен впізнати астронавта при зустрічі.

Відправляючи в космос андроїда, вчені мають намір вивчити, чи можуть роботи надавати моральну підтримку людям, ізольованим від суспільства.

Робота представили громадськості в червні цього року. Новий «друг» космонавтів важить всього кілограм, а його висота становить 34 сантиметри. Робот нагадує героїв японських мультфільмів. Усередині нього розміщена ціла система розпізнавання голосів людей і генерування відповідей.

В автономному польоті корабель проведе шість діб. Стиковка японського корабля до американського модуля Harmony запланована близько 9 серпня.

У рамках проекту Kirobo (співзвучне до японського слова «надія») фахівці мають намір вивчити два аспекти. По-перше, чи здатний робот стати компаньйоном для людини і надавати їй емоційну підтримку в умовах довгострокових космічних експедицій. По-друге, як людиноподібний робот буде функціонувати в умовах невагомості.

Loading...