У центрі Чумацького Шляху газова хмара зближується з чорною дірою

У центрі Чумацького Шляху газова хмара зближується з чорною дірою

З допомогою надзвичайно великого телескопа (VLT) ESO були вперше проведені спостереження газової хмари, котра розірвана надмасивною чорною дірою в центрі галактики.

Джерело: Відомості

З допомогою надзвичайно великого телескопа (VLT) ESO були вперше проведені спостереження газової хмари, котра розірвана надмасивною чорною дірою в центрі галактики. Хмара в даний час настільки розтягнута, що її передня частина пройшла найближчу до чорної діри точку та віддаляється від неї зі швидкістю більш ніж 10 млн. км/год., в той час як хвіст все ще падає на останню, розповіли у Європейській Південній обсерваторії.

У 2011 році цей телескоп виявив газову хмару у кілька разів масивнішу за Землю, що прискорено рухається до чорної діри в центрі Чумацького Шляху. Наразі ця хмара перебуває у точці її найбільшого зближення і сильно розтягується під дією надпотужного гравітаційного поля космічного велетня.

Наразі передня частина хмари простягається на більш ніж 160 мільярдів кілометрів навколо орбіти точки максимального наближення до чорної діри.

Походження газової хмари залишається загадкою, хоча ідей доволі. Нові спостереження звузять їх коло.

За розпалом цієї унікальної події в центрі галактики в даний час уважно стежать астрономи по всьому світу.  

Loading...