Вчені заявили про можливість повної пересадки голови

Вчені говорять, що трансплантація голови вже можлива. Доктор групи перспективної нейромодуляціі Серхіо Канаверо з італійського Турина випустив статтю, в якій стверджує, що людство наблизилося до трансплантації голови.

Джерело: Відомості

Вчені говорять, що трансплантація голови вже можлива. Доктор групи перспективної нейромодуляціі Серхіо Канаверо з італійського Турина випустив статтю, в якій стверджує, що людство наблизилося до трансплантації голови.

У 70-х роках минулого століття вчені вже експериментували з макаками-резус, модельними тваринами. Вони змогли пересадити їм голову, однак мавпи залишилися паралізованими на все життя нижче шиї і лише деякі їх органи працювали більш-менш нормально. Минулого тижня з'явилася публікація, в якій вчені університету Кейс Вестерн Резерв (Case Western Reserve University) і Клініки Клівленда (Cleveland Clinic) продемонстрували, що у щурів з ушкодженнями спинного мозку (як після пересадки голови) вдалося відновити діяльність сечового міхура, пише tsn.ua

Операція була дуже схожа до тієї, що не допомогла макакам. Температуру тіла тварин знизили до мінімально можливої (12-15 °C), потім їм штучно зупинили серце, і хірурги з'єднали стільки нейронних зв'язків, скільки змогли. Матрицю для відновленого спинного мозку створювали з нервових волокон, отриманих з ребер гризунів. Закріплюючим матеріалом виступив білок фібрин, який бере участь в утворенні тромбів у крові. Також використовувалися деякі хімічні речовини, які стимулювали зростання нейронів і рубцювання тканин.

Через півроку звірята повернули собі контроль над роботою сечового міхура (хоча так і не навчилися ходити). А це, на думку вчених, говорить про те, що відновлення зв'язків спинного мозку все ж сталося. І саме це досягнення Канаверо ставить на вершину своєї своєрідної піраміди цінних досягнень останніх років.

"Найскладніше з технічної точки зору в трансплантації голови з'єднати спинний мозок донора і реципієнта. Я вважаю, що тільки зараз з'явилася технологія, яка дозволяє зробити подібне", - пише Канаверо в статті. Однак вартість такої процедури навіть у найкращому випадку буде коштувати не менше 10 мільйонів євро. Тим часом теорія Канаверо поки так і залишається теорією.

Loading...