Протягом століття людство суттєво отупіло

Протягом століття людство суттєво отупіло

Наші предки були набагато розумнішими за нас, кмітливішими та винахідливішими.

Джерело: Відомості

Фахівці з університету Умео (Швеція), Університету Амстердама та Університетського коледжу в Корку (Ірландія) порівняли рівень інтелекту сучасних людей з рівнем інтелекту людей, що жили у вікторіанську епоху (з 1837 по 1901 роки). 

Вчені були дуже здивовані. Виявилося, що наші предки були набагато розумнішими за нас, кмітливішими та винахідливішими, передає ТСН.

«Сьогодні ми, звичайно ж, не могли прогнати на тестах IQ людей давньої епохи, — жартівливо зізнався керівник дослідження доктор Майкл Вудлі. — Тому довелося вдатися до аналізу швидкості їхньої реакції».

Як пояснив учений, річ у тім, що навіть якщо б і була можливість безпосередньо порівнювати IQ людей різних епох, то це було б нечесно. Адже у нас сьогодні і освіта краща, і медицина, і харчування, що дуже важливо для мозку.

«Уповільнення часу реакції, рефлексів є ознакою зниження коефіцієнта інтелекту», — пояснив інший дослідник доктор психології Джеймс Томпсон.

У спеціальну комп'ютерну програму були закладені дані з психофізіології представників попередніх поколінь, що збереглися в медичних архівах минулої епохи, і наших сучасників. І виявилося, що швидкість реакції у чоловіків в 1889 році дорівнювала 183 мілісекунд, а у чоловіків у 2000 році результат впав до 253 мілісекунд.

Таке ж падіння відбулося і у жінок: швидкість сприйняття за цей же період у них опустилася ще більше — з 188 до 261 мілісекунди. У підсумку, різниця у чоловіків склала 70, а у жінок — 73 мілісекунди. Математична обробка цих результатів дала можливість отримати і цифру зниження IQ.

«Кожні 10 років рівень інтелекту людства падав на 1,23 бала, і в підсумку з 1880 року до 2010-го він знизився майже на 14 пунктів», — навів гнітючі результати доктор Вудлі.

Експерти роблять невтішний висновок: якщо тенденція зниження інтелекту збережеться в майбутньому, то це може призвести до того, що мозок може зменшитися в розмірах, і ми станемо такими ж тупими, як неандертальці.  

Loading...