Потепління на Землі триватиме ще півстоліття

Потепління на Землі триватиме ще півстоліття

За даними фахівців Інституту екології рослин і тварин Уральського відділення РАН, на Землі триває потепління клімату, яке продовжуватиметься ще мінімум 50 років.

Джерело: Відомості

За даними фахівців Інституту екології рослин і тварин Уральського відділення РАН, на Землі триває потепління клімату, яке продовжуватиметься ще мінімум 50 років.

Таким чином, вони спростували інформацію американського синоптика Джо Бастарді, який заявив, що вже почалося похолодання клімату, яке триватиме близько 250 років. Бастарді зазначив, що похолодання на планеті вже відбувається четвертий рік. На думку американського синоптика, особливо це стало помітно цієї холодною весною і «з настанням не менше прохолодного літа», передає «Сегодня».

«Ми, безумовно, будемо свідками продовження тенденції глобального похолодання, яка почалася чотири роки тому. Глобальне зниження температури для людства гірше, ніж її підвищення. Особливо, некомфортно буде жителям приекваторіальних районів, які звикли до жаркого клімату», — розповів доктор біологічних наук, керівник лабораторії дендрохронології Інституту екології рослин і тварин Уро РАН Валерій Мазепа.

«У нашій природі все циклічне, теплі періоди змінюються холодними і навпаки. Останній малий льодовиковий період на Землі був з XIV по XIX століття. Про те, що тоді було значно холодніше, можна судити за творами російських письменників, які описували досить суворі зими. Тенденція до потепління намітилася в 20-х роках XX століття, яка триває і донині. Можливо, через 50 років, намітиться тенденція до похолодання. Оскільки рано чи пізно воно на Землі має настати — така закономірність природи. Однак у найближчі півстоліття його не буде», — пояснив Мазепа.

За словами вченого, багато хто плутає такі поняття, як клімат і погода. «Погода може змінюватися від регіональних особливостей місцевості. Літо може бути теплішим чи холоднішим. Що стосується клімату, то це більш глобальні показники, які відслідковуються по багатьом факторам. І ці чинники говорять про те, що зараз у нас продовжує теплішати. І падіння челябінського метеорита ніяк не відобразилося на цих показниках», — підкреслив Мазепа. 

Loading...