На Сонці стався третій потужний спалах за два дні

За останні два дні вже третій спалах класу X стався на Сонці. Про це заявили фахівці Інституту прикладної геофізики ім. Академіка Федорова. Новий спалах було зареєстровано вранці.

Джерело: Відомості

За останні два дні вже третій спалах класу X стався на Сонці. Про це заявили фахівці Інституту прикладної геофізики ім. Академіка Федорова. Новий спалах було зареєстровано вранці. Однак метеозалежним людям не варто переживати, зазначає ТСН.

«Викинута корональна маса своїм краєм досягне навколоземного простору 17-18 травня і може викликати помірні магнітні бурі», — заявив представник інституту.

Зазначимо, що спалахи на Сонці діляться на п'ять класів: A, B, C, M і X. Клас спалахів присуджується залежно від потужності рентгенівського випромінювання.

Мінімальний клас A0.0 відповідає потужності випромінювання на орбіті Землі в 10 нановат на квадратний метр. При переході до наступної букви потужність збільшується в десять разів.

Найчастіше сонячні спалахи супроводжуються викидами сонячної плазми. У разі якщо хмара плазми досягає Землі, починається збурення геомагнітного поля, більш відомого як магнітна буря.

Останні спалахи стали найпотужнішим сплеском сонячної активності з 23 жовтня 2012 року, коли на Сонці стався рентгенівський спалах класу X1.8. 

Loading...