Через потепління до кінця століття зникне половина видів рослин і третина видів тварин

Через потепління до кінця століття зникне половина видів рослин і третина видів тварин

Понад половина поширених видів рослин і третина видів тварин можуть втратити свої природні середовища внаслідок змін клімату.

Джерело: Відомості

Понад половина поширених видів рослин і третина видів тварин можуть втратити свої природні середовища внаслідок змін клімату. Згідно з висновками нового дослідження, якщо температури зростуть на більше, ніж 2 градуси за Цельсієм, то видова біорізноманітність у світі постане перед загрозою.

Вчені однак стверджують, що шкоду видам і середовищу можна зменшити, якщо вжити негайних дій для скорочення викидів в атмосферу газів, які викликають парниковий ефект, передає «Корреспондент».

Міжнародна група вчених розглядала наслідки глобального зростання температур на майже 50 тисяч поширених видів тварин і рослин. У центрі уваги дослідників було те, як зростання температур і кількість опадів позначиться на природному середовищі цих видів. Науковці розглянули кілька варіантів розвитку подій і позначили на мапах ті ділянки, які все ще будуть здатні підтримувати існування видів.

Згідно з їх прогнозом, якщо не докладати зусиль для скорочення викидів парникових газів, то у 2100 році глобальна температура зросте на 4 градуси за Цельсієм порівняно із доіндустріальними показниками.

За такого сценарію 34% видів тварин і 57% видів рослин втратять понад половину свого природного середовища.

За словами доктора біологічних наук Рейчел Воррен з Університету Східної Англії, це матиме величезний вплив на все життя на планеті.

«Наше дослідження прогнозує, що зміни клімату сильно скоротять різноманітність навіть найбільш поширених видів у більшості частин світу, — каже дослідниця. — Ця втрата біорізноманітності призведе до втрати багатьох екосистем».

«Для людини це також матиме наслідки, бо ці види важливі для таких процесів як очищення повітря і води, запобігання повеням, обмін поживних речовин», — додала Рейчел Воррен.

Дослідження прогнозує, що найгіршими будуть наслідки для екосистем Африки, Центральної Америки, Амазонії і Австралії.

Але якщо стрімко скоротити викиди парникових газів, то вплив на біорізноманітність буде набагато меншим, прогнозують вчені.

Якщо викиди досягнуть піку у 2016 році, а зростання температур вдасться обмежити 2 градусами за Цельсієм, тоді втрати природного середовища видів можна буде зменшити на 60%.

«Це дозволить виграти час — до 40 років, за нашими підрахунками, — протягом якого рослини і тварини зможуть пристосуватися до потепління на 2 градуси», — каже доктор Воррен.

Loading...