У лабораторії, де клонували вівцю Доллі, створили Порося-26

У лабораторії, де клонували вівцю Доллі, створили Порося-26

Науковці зі славетної лабораторії Рослінського інституту в Шотландії, де була клонована легендарна вівця Доллі, оголосили про появу на світ нової тварини.

Джерело: Відомості

Науковці зі славетної лабораторії Рослінського інституту в Шотландії, де була клонована легендарна вівця Доллі, оголосили про появу на світ нової тварини. Таким чином, вчені зробили ще один крок до виробництва генетично модифікованого м'яса, відмічає ТСН.

Унаслідок використання простішої та ефективнішої за клонування технології «генетичної корекції» на світ з'явилося поросятко з іменем Порося-26.

Тварина має імунітет до одного з найбільш небезпечного захворювання – свинячої чуми. Для цього вчені наділили порося особливим геном, який взяли з генома африканської свині. Новий метод передбачає вилучення з генетичного коду низки ланок і їхню подальшу заміну на нові, вдосконалені.

Особливість робіт, проведених у Рослінському інституті, полягає в тому, що в них уперше були задіяні методи, що дозволяють не використовувати антибіотиків для обробки генів.

За словами професора Рослінського інституту Брюса Уайтлоу, нова технологія дозволяє безпосередньо працювати з заплідненою яйцеклітиною. Робота зі створення організму відбувається гранично точно, адже ця технологія отримання мутацій практично нічим не відрізняється від природного еволюційного процесу.

Уайтлоу зазначив, що новітня технологія дозволить створювати генетично модифікованих тварин з ефективністю в 10-15%, в той час як традиційні методики генної інженерії дають менше 1%. Таким чином, принаймні одне порося з виводка може бути «генетично скоригованими». Вчені сподіваються поставити «генетичну корекцію» на потік.

Деякі підприємства з виробництва м'ясо-молочної продукції вже зацікавилися перспективою. Разом з тим проти розвитку подібних технологій виступають критики генетично модифікованих продуктів, які наполягають на їх забороні. 

Loading...