Україна остаточно отримала домен .укр

Україна остаточно отримала домен .укр

Процес делегування Україні кириличного доменної зони .укр завершений - на цьому тижні домен з’явився в кореневій структурі інтернету.

Джерело: Відомості

Процес делегування Україні кириличного доменної зони .укр завершений - на цьому тижні домен з'явився в кореневій структурі інтернету. ICANN (міжнародна некомерційна організація з управління інтернетом) у вівторок завершила процедуру делегування Україні кириличного домену .укр, пише «Комерсант-Україна».

Як повідомив адміністратор домену Український мережевий інформаційний центр (УМІЦ), новий домен з'явився в кореневій структурі доменних імен інтернету. На сьогоднішній день на новому домені вже працюють два сайти: сайт самого УМІЦ (уміц.укр) і сайт про доменну зоні тест.укр.

Можливості для реєстрації нелатинських доменів ICANN створила в жовтні 2009 року. Нововведення розраховане на країни, писемність яких відрізняється від латиниці, - Китай, Індію і т.д. Україна однією з перших подала заявку на реєстрацію кириличної зони, однак до другого етапу реєстрації підійшла останньою з 25 держав, які подали заявки. ICANN підтвердила бронювання для нашої країни доменної зони .укр в березні 2011 року, а в кінці лютого 2013 схвалила заявку.

Реєстрація доменів в зоні .укр почнеться не відразу. Справа в тому, що для нової зони досі не створені правила і умови акредитації реєстраторів. Їх розробкою уповноважена займатися координаційна рада УМІЦ, в який повинні входити по сім представників від органів державної влади та громадських організацій. Останній раз засідання координаційной ради відбулося ще в 2009 році. Надалі його робота була заблокована, зокрема через ліквідацію в результаті адміністративної реформи Держкомітету інформатизації та Держадміністрації зв'язку, а також через фактиче припинення роботи трьох громадських організацій.

Підготовлювані правила зони .укр виглядають більш ліберальними, ніж правила працюючої нині зони .ua. У зоні .укр швидше за все буде відсутнє правило реєстрації доменів другого рівня тільки для власників торгівельних марок, хоча певний період пріоритетної реєстрації для них все ж буде виділено.

Loading...