На Донбасі зберігається найдревніший у світі метеорит

На Донбасі зберігається найдревніший у світі метеорит

У Донецькій області зберігається один із найбільш давніх метеоритів, які коли-небудь падали на нашу планету.

Джерело: Відомості

У Донецькій області зберігається один із найбільш давніх метеоритів, які коли-небудь падали на нашу планету. Як пише «Комсомольская правда в Украине», в музеї Артемівська Донецької області 37 років тому привезли брилу вугілля з шахти. 

«Її почали рівняти, щоб надати більш привабливого вигляду, як раптом з неї випало «жовно» розміром із два кулака, — розповів Валерій Ільїн, головний геолог «Донецькгеологія». — Спочатку подумали, що це звичайні включення, які зустрічаються в куті, але він видався дуже важким — близько півтора кілограма».

Після деякої роботи над каменем він заблищав металом. Потім знахідку відправили на експертизу в Санкт-Петербург, де підтвердили, що виявлений камінь є метеоритом.

«Разом з листом повернули невеликий шматочок нашого метеорита, а де решта — ми так і не дізналися, — говорить Ільїн. — Нічого не знаємо навіть про результати досліджень, нам повідомили лише, що метеорит зареєстрований в міжнародному каталозі як найдавніший зі знайдених і йому присвоєно ім'я «Мар'їнка».

Брилі вугілля, з якої випав металевий злиток, від 300 до 370 мільйонів років. Зараз шматочок доісторичного метеорита зберігається на скляній полиці музею і доступний для огляду всім бажаючим. Імовірно, злиток складається з нікелю, але ніяких документів, що підтверджують це, в музеї немає. 

Loading...