Американські вчені створюють форму для військових, що не забруднюється

Американські вчені створюють форму для військових, що не забруднюється

У Центрі досліджень, розробки і проектування спорядження військовослужбовців армії США ведеться розробка одягу, який завжди буде залишатися чистим, навіть у винятково важких умовах.

Джерело: Відомості

У Центрі досліджень, розробки і проектування спорядження військовослужбовців армії США ведеться розробка одягу, який завжди буде залишатися чистим, навіть у винятково важких умовах. Восени пройдуть перші офіційні польові випробування нового багатофункціонального захисного костюма на основі нової тканини, розробленої в Центрі за сприяння фахівців Массачусетського технологічного інституту і компанії Luna Innovations.

Уніформа, яка могла б чистити сама себе, або принаймні менше бруднитися, дуже знадобилася б армії. Зрозуміло, така технологія знайде застосування і в цивільному секторі, так як такий цивільний одяг взагалі зможе служити десятиліттями, пише hitech.newsru.com

Нова тканина, розроблена в центрі під керівництвом фізика Куок Труонг на відміну від звичайної не вбирає рідини, та дуже комфортна. Розробник запропонував створити особливу міцну тканину з подвійною мікро-і наноархітектурою. Секрет - в особливому покритті, яке вкрай ефективно відштовхує воду, пил, токсичні хімікати, нафту, бензин і т.д. Потрапивши на тканину з таким покриттям, рідина просто скотиться краплями вниз, як вода по сковорідці, що змочена маслом. Покриття розробили на основі досліджень листя лотоса, квіток лілії, качиного пір'я і тіла комахи водомірки.

Військова форма з цієї тканини тестувалася в польових умовах протягом 10 днів по 15 годин на день. В результаті 73% солдатів заявили, що новий одяг слід якнайшвидше почати поставляти у війська.

Нова тканина повністю відповідає всім військовим вимогам, у тому числі по довговічності при пранні, паропроникності, стійкості до стирання, міцності на розрив, повітропроникності і гнучкості. Ведуться розробки по створенню аналогічної тканини, здатної знищувати запах і мікроорганізми.

Loading...