Астрономи сфотографували «космічних загарбників»

Астрономи сфотографували «космічних загарбників»

Астрономи NASA, які працюють з даними телескопа «Хаббл», опублікували зображення кластера галактик Abell 68, в зоні якого спостерігається сильне гравітаційне лінзування.

Джерело: Відомості

Астрономи NASA, які працюють з даними телескопа «Хаббл», опублікували зображення кластера галактик Abell 68, в зоні якого спостерігається сильне гравітаційне лінзування. Так, одна з далеких спіральних галактик нагадує зображення «Космічних загарбників» з однойменної комп'ютерної гри, розповідає ТСН.

Зловісний вигляд галактиці надає оптичний ефект (ефект гравітаційного лінзування), який є доказом теорії відносності. Кластер Abell 68 спотворює промені світла, що йдуть від далекої галактики. Крім того, за словами вчених, він часто допомагає розгледіти далекі об'єкти, погано помітні звичайним способом.

«Гравітаційне поле навколо цього масивного скупчення Abell 68 діє як природний кришталик в просторі, прикрашаючи і збільшуючи світло, що приходить від дуже далеких галактик», — розповіли в NASA.

Зазначимо, телескоп «Хаббл» працює на орбіті з 1990 року. У майбутньому NASA, ESA і канадське космічне агентство планують замінити апарат телескопом «Джеймс Вебб», який матиме більшу роздільну здатність і набагато більшу чутливість. 

Loading...