Фізики зав’язали воду вузликом

Фізики зав’язали воду вузликом

Ученим з університету Чикаго вдалося вперше створити в лабораторних умовах трипелюстковий вузол з вихору води. Також вчені змогли спостерігати за його еволюцією і розпадом.

Джерело: Відомості

Ученим з університету Чикаго вдалося вперше створити в лабораторних умовах трипелюстковий вузол з вихору води. Також вчені змогли спостерігати за його еволюцією і розпадом, передає «Лента».

Для створення водяного вихору фізикам знадобився пропелер особливої форми, створений за допомогою 3D принтера. Спостерігати за рухом води, викликаним цим пропелером, фізикам допомогли дрібні бульбашки повітря, які утворювалися за рухом води.

Положення підсвічених лазером бульбашок 76 тисяч разів за секунду відстежувалося приладом, що нагадує комп'ютерний томограф.

У ході експерименту вченим вдалося розглянути, як утворюються, рухаються і розпадаються вузли, утворені рухом рідини. Раніше можливість існування подібних вузлів вже була доведена теоретично, проте до цього часу нікому не вдавалося отримати їх у лабораторних умовах.

Вчені зазначають, що вивчення таких вузлів має важливе значення не тільки для гідродинаміки, але і, наприклад, для вивчення Сонця.

Раніше фізикам з університету Ліона вдалося продовжити «життя» мильної бульбашки за допомогою електрики.   

Loading...