Марс має потенціал для зародження життя

Марс має потенціал для зародження життя

Вчені, ґрунтуючись на підсумках спостережень за Червоною планетою, прийшли до висновку, що на Марсі є потенціал для появи та існування життя.

Джерело: Відомості

Вчені, ґрунтуючись на підсумках спостережень за Червоною планетою, прийшли до висновку, що на Марсі є потенціал для появи та існування життя. Експерти не виключають наявність на Марсі води у вигляді концентрованого розсолу. У схожих умовах на Землі живуть бактерії, передає УНН з посиланням на Globalscience.

Питання існування життя на Марсі обговорювалося в Лос-Анджелесі на науковій конференції в Каліфорнійському університеті.

«Ми, звичайно, не можемо заперечувати те, що Марс придатний для життя», — зазначив Альфред Мак'юен, керівник дослідницької групи з Університету Арізони.

Деякі фахівці вважають, що в певних областях Марса може перебувати вода в рідкому стані у вигляді розсолу. Влітку і навесні на Марсі можуть збігати по крутих схилах солоні струмки.

Усього вчені визначили близько 16 подібних ділянок з темними смугами — ними є схили каньйону Долини Марінера. Однак астробіології про розсоли поки мало що відомо.

«Присутня на Марсі солона вода, можливо, і не придатна для мікробів», — не виключає Мак'юен. Іншим доказом можливості на цій планеті життя став перхлорат, знайдений там у 2008 році. Ці хлоромісткі речовини можуть служити для мікробів джерелом енергії і їжі в темряві, в умовах, де фотосинтез неможливий.

У майже таких же умовах на Землі — в пустелі Атакама і в посушливих долинах Антарктики — живуть мікроби. У долині Антарктики організми живуть у глибині скель, беручи участь при цьому в процесі фотосинтезу.

На Марсі може відбуватися щось подібне. Як і в Атакамі, солі на ґрунті планети можуть перетворювати вологу в рідину, поглинаючи її з атмосфери. Вчені «дали доручення» марсоходу Curiosity, який досліджує придатність життя на Марсі, «спостерігати» за сіллю. 

Loading...