Сонце вкрилося гігантськими плямами

Сонце вкрилося гігантськими плямами

Американське космічне агентство зафіксувало на поверхні Сонця великі плями. Спостереження проводилися 19 і 20 лютого. Плями, виявлені фахівцями NASA, відрізнялися високою швидкістю росту.

Джерело: Відомості

Американське космічне агентство зафіксувало на поверхні Сонця великі плями. Спостереження проводилися 19 і 20 лютого. Плями, виявлені фахівцями NASA, відрізнялися високою швидкістю росту. Одна з них за 48 годин виросла до розмірів, які в шість разів перевищують діаметр Землі, передає «Сегодня».

Сонячні плями формуються в результаті підвищення активності магнітного поля. Через посилення поля в цих областях пригнічується активність заряджених частинок, внаслідок чого температура на поверхні плям виявляється істотно нижчою, ніж в інших областях. Це пояснює локальне потемніння, яке можна спостерігати з Землі.

Сонячні плями є нестабільними утвореннями. У разі взаємодії з аналогічними структурами іншої полярності вони колапсують, що призводить до викиду в навколишній простір потоків плазми (так звані «спалахи на Сонці»).

Коли такий потік досягає Землі, більша його частина нейтралізується магнітним полем планети, а залишки «стікаються» до полюсів, де їх можна спостерігати у вигляді полярних сяйв. Сонячні спалахи високої потужності можуть призвести до порушень в роботі супутників, електроприладів і енергетичних мереж на Землі. 

Loading...