Учені оголосили Пабло Пікассо маляром

Учені оголосили Пабло Пікассо маляром

Для створення деяких картин Пабло Пікассо використовував малярську фарбу. До такого висновку прийшли вчені з Інституту мистецтв Чикаго і Аргонської національної лабораторії.

Джерело: Відомості

Для створення деяких картин Пабло Пікассо використовував малярську фарбу. До такого висновку прийшли вчені з Інституту мистецтв Чикаго і Аргонської національної лабораторії, які провели дослідження кількох полотен іспанця. Короткий зміст їх наукової роботи опубліковано в NewScientist.

Історики мистецтва припускали, що Пікассо був одним із перших живописців, що перейшли з олійної фарби на емалеву, яка сохне значно швидше і використовується для робіт у будинку. Раніше вже проводилося кілька хімічних досліджень фарбового шару його полотен, проте результати були непереконливими, оскільки неможливо було точно визначити найдрібніші структурні елементи фарби.

Американські вчені проводили аналіз за допомогою дослідження рентгенівської флюоресценції фарби нанодатчиком. Воно показало, що вміст оксиду цинку і заліза в зразку фарби з картини Пікасссо відповідає тому, що був у фарбі фірми Ripolin.

Ripolin - перший комерційний бренд емалевої фарби, заснований у Нідерландах наприкінці XIX століття (згодом став частиною французької компанії). У 1930-ті роки фарба Ripolin була широко відома. Передбачалося, що саме її для створення своїх робіт використовували Пікассо і Ле Корбюзьє, проте тільки зараз це вдалося довести за допомогою хімічних аналізів.

NewScientist не уточнює, які саме картини Пікассо були створені за допомогою емалевої фарби, проте, за даними Science Daily, мова йде, наприклад, про картину «Червоне крісло» 1931 року (зберігається в Чикаго).

Loading...