Кашалоти прихистили дельфіна-інваліда

Кашалоти прихистили дельфіна-інваліда

Німецьким біологам вдалося зняти біля Азорських островів незвичайну поведінку групи кашалотів, яка прийняла в свою компанію дельфіна-афаліну з дефектом розвитку хребта.

Джерело: Відомості

Німецьким біологам вдалося зняти біля Азорських островів незвичайну поведінку групи кашалотів, яка прийняла в свою компанію дельфіна-афаліну з дефектом розвитку хребта. Подробиці викладені у статті в журналі Aquatic Mammals, передає «Лента».

Група кашалотів Physeter macrocephalus була виявлена вченими за 15-20 км від острова Піко, що входить до азорського архіпелагу. Серед кількох дорослих кашалотів і їх дитинчат дослідники побачили дорослого дельфіна-афаліну Tursiops truncatus з викривленим хребтом. Він грався з небезпечними хижаками подібно тому, як це роблять молоді дельфіни і кашалоти. Останні, за словами авторів, були явно не проти такого сусідства і відповідали взаємністю.

Подібне міжвидове спілкування зустрічається досить рідко, а між кашалотами і афалінами зафіксовано вперше. Воно вельми незвичне огляду на те, що зграї дельфінів можуть нападати на кашалотів і переслідувати їх молодняк.

Вчені вважають малоймовірним, щоб у групу кашалотів дельфіна привели пошуки захисту від хижаків (вони в цих водах рідкісні). Швидше, через викликану фізичним дефектом неможливість швидко плавати, тварина не змогла стати частиною зграї своїх родичів і знайшла альтернативне «суспільство».

Дельфіни відомі складністю своєї соціальної організації. Нещодавно іншій групі вчених вдалося виявити серед афалін групи взаємної підтримки, названі дослідниками «дельфінячою мафією». Зіткнення таких груп іноді призводять до масових бійок. 

Loading...